Mielipidetekstejä
Pelinpito ei käy oikeusvaltiossa – keneltäkään


Ruotsista roikaa! Yleisradioyhtiö SVT:n tutkiva ohjelma UG on nettijutussa paljastanut räikeän epäkohdan poliisin tietolähteen asemasta. Mitä tehdään, jos törkeästä ja vakavasta rikollisuudesta tuloksellisesti tietoja antanut havahtuu yhtenä koleana aamuna, että mitään suojelua ei ole tulossakaan? Ja suomalaisittain sanottuna ”pelipuhelin” vain mykistyy äkkiä tykkänään?

Ei riitä, että törkeän ja vakavan rikollisuuden tutkinnan mielestä todistaja oli vähemmän kuin suora sekä avoin. Henkilösuojelun päivystäväkin taisi minusta puhaltaa suoraan alapäästään vakiorepliikin, että "ilmoita lähimmälle poliisiasemalle, jos sinua uhataan". Yksikkönsä päällikkökään ei saa kuin naurunhörähdyspisteen, jos kartoitus näyttää sitä tai tätä, mutta kaikki paitsi kielteinen loppupäätelmä salataan.

Kun paperijälkeä ei synny, todistajat puuttuvat ja ollaan yleisön näkymättömissä sekä kuulumattomassa, niin voi tapahtua ihan mitä tahansa. Itseasiassa, sellaisissa paikoissahan paha juuri pyritäänkin tekemään. Ja, joka ei...ainakaan oman väitteensä mukaan...tee pahaa, sietäisi harkita pitääkö moisiin oloihin ylipäätään hankkiutua. Sekä, kuinka aikoo kysyttäessä osoittaa toimintansa asiallisuuden.

Nuo olot ovat myös erittäin otolliset tarkoitushakuisille tai vilpillisille ilmiannoille, rahastusyrityksille ja pyrkimyksille muuttaa ulkokautta nokittaen päätöksiä mitkä eivät ole mieleen kaikista vääristä syistä. Kansanvaltaisen oikeusvaltion ei siis tule antaa kenenkään juoksuttaa itseään. Pitäisi älytä, että kaikilla sitä yrittävillä on liian vahvasti oma etu mielessä ihan kaikessa. Asiat tulevat aina viimeksi, jos ollenkaan.

Rikollista elämäntapaa viettäviä ihmisiä, ammattirikollisia tai muita rikollisen alamaailman hahmoja ei pidä sen paremmin ”hellanduudelitella” kuin kohdella mielivaltaisestikaan. Se tarkoittaa, että apua järjestyy ja yhteistyötä tehdään, sitä enemmän sekä paremmin kuta vahvempi tahto on jättää entisyytensä taakseen. Mutta näitä asioita hoitavien pitää myös aina tiedostaa kieron pelin mahdollisuus.

MIHIN ja KETÄ VASTAAN pelaamiseen poliisin agenttiukot Suomessa tarvitsivatkaan niitä pelipuhelimia? Eikä se siitä parane, että p-sanan sijasta puhutaan siistimmin operatiivisesta puhelimesta. Tämänkin termin hitaasti mutta varmasti yhä eteenpäin ylemmissä tuomioistuimissa puksuttava Aarnion -juttu on jo tehnyt yleisölle tutuksi. Ruotsin Josefin tapaus on aika kylmäävä esimerkki pelinpidosta.

Kansanvaltaisen oikeusvaltion on siis  pidettävä poliisi ruodussa, koska muuten se pitää kansaa pelkkänä rahakukkaronaan ja lupalappunaan. Tällöin nostavat päänsä myös patologisesti mihinkään uskomattomat, jatkuvat auktoriteettikapinoijat sekä yhteiskuntaa horjuttamaan pyrkivät kyseenalaiset hahmot. Heidän itsekeskeinen huomionhakuisuutenssa ei ole hauskaa ja asioiden hoidolle siitä on pelkkää haittaa.

Siispä – pelinpito ei voi kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa käydä keneltäkään. Todistajansuojelusta ei tietenkään netti-tv:ssä päätetä, mutta tähän maailmanaikaan viranomais-Ruotsinkaan turha yrittää pakoilla vastuutaan vedoten kaiken salaisuuteen kaikilta. Se ei vain käy, jos seurauksena elävä ihminen joutuu väkivallan vaaraan, eroon perheestään ja käytännössä niin työttömäksi kuin asunnottomaksikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

1. Kommenttia ei tarvitse edes tarjota, jos sitä ei voi allekirjoittaa omalla oikealla nimellään, tittelillään ja kotikunnallaan.
2. Ennakkotarkastus on käytössä. Eli, jos kommentti julkaistaan, se ei pääsääntöisesti tapahdu välittömästi.